Halvtidsrapport från försäsongen

De första nio veckorna av försäsongen är avklarad och det är dags för en halvtidsrapport. Den som har bäst koll på läget är Västras försäsongsgeneral Johan Åsberg.

Vad var målet inför denna försäsong?

  • Målen skiljer sig mellan föreningens tidigare elitspelare och våra framtida stjärnor. För den senare gruppen satte vi 4 övergripande mål. Kraftig förbättring av kondition, ökad ben- & bålstyrka, förbättrad bollbehandling samt att tidigt sätta den träningsmentalitet som ska genomsyra föreningen. För de tidigare elitspelarna är målen individuella utifrån hur tanken är att de ska bidra med sina färdigheter under säsongen.

Hur vill du summera de första 9 veckorna?

  • Över förväntan! Tjejerna är tuffare än vad vi hade räknat med och de svarar bra på träningen. Vi har kört 5 pass per vecka och lyckats bra med att sätta mentaliteten att alltid göra sitt bästa. Vi kan inte kräva mer än 100% och sett ur ett prestationsperspektiv så är det stor skillnad på 100% idag i förhållande till för 9 veckor sedan. 

Ni inledde försäsongen med fystester den 4 maj. Vad visade de testerna?

  • De inledande testerna visade att vi överlag har rätt snabba spelare men att konditionen inte var där vi vill att den ska vara. Utifrån detta beslutade vi att lägga ett större fokus på just konditionen och prioritera ner snabbhetsträningen under försäsongen. 

Den 22 juni genomförde ni de första återtesterna. Hur har spelarna svarat på träningen?

  • Mycket bra! Vi ligger faktiskt lite längre fram på konditionen än vi räknat med samtidigt som vi bibehållit snabbheten. Om man väger in att de inledande testerna genomfördes när spelarna var utvilade och återtesterna genomfördes nedtränade och slitna, då blir prestationen ännu bättre.

Det ryktas att det korats en ny sprintdrottning i föreningen. Vem är det?

  • Ja, Julia Holmgren är föreningens nya sprintdrottning. Julia är född 2004, kommer från Holmsunds division 1 lag och är snabb, stark och explosiv. Hon sköter sig även bra på innebandyplanen så det är helt klart en framtida stjärna, aviserar Johan.

Hur går det för de äldre spelarna i Västra? Hur står sig t.ex. Linn Lundström på fystesterna?

  • Linn står sig bra på testerna och ligger över medel på både kondition och snabbhet. För Linn och de andra rutinerade spelarna är det dock viktigast att uppnå den grundfysik som krävs för att hålla en hel säsong, och med den rutin de besitter så är vi inte oroliga. 

Hur ser träningsupplägget ut under juli och fram till seriestart?

  • Återtesterna gav oss en uppdaterad bild hur spelarna svarat på träningen och var de kan förvänta sig vara i augusti om de kör på bra i juli. Den informationen har vi förmedlat och utifrån det så gör vi inga större förändringar förutom att vi ersätter våra innebandypass med gym. Det blir fortsatt 5 pass/vecka hela juli och sen går vi in i hall måndag 3 augusti. Det ser vi fram emot.

Ni har ju kört ett gemensamt försäsongsupplägg för hela föreningen. Vad skulle du säga är största skillnaden mellan de rutinerade spelarna och föreningens juniorer när det kommer till innebandypassen?

  • Tempoväxlingarna, det snabba bollsläppet och förmågan att ge medspelarna understöd/passningsalternativ. Det är betydligt fler ”gröna pass” från de rutinerade spelarna likväl som pass mellan klubba och ben. Det är dock kul att se att vårt bästa lag får vi när vi mixar med juniorer. Då höjs tempot och vi får ut mer av alla spelare.

Detta får avsluta halvtidsrapporten från försäsongen. Vi återkommer med en ny rapport i början av augusti då vi bussar samtliga föreningens spelare till hemlig ort för träning, teambuilding, övernattning samt utdelning av säsongens match- och träningskläder. 

Tills dess får vi önska alla en trevlig sommar!